Statera Norge deltok i august på den årlige konferansen for Nordic Ergonomics and Human Factors Society (NES) som i år ble arrangert i Kuopio, Finland.
NES er en brobygger mellom forskning og praksis. Dette for å optimalisere de ergonomiske og menneskelige faktorene i arbeidslivet på en slik måte at det bidrar til ivaretakelsen av både de menneskelig hensyn, og de konstante krav om økt produktivitet i virksomheter og organisasjoner. Det er et overordnet mål at aktivitetene i NES skal bidra til både direkte og indirekte styrkning av folkehelsen.
Når arbeidstakere blir eldre er det en større variasjon i forhold til hvordan de mestrer jobben med grunnlag i den enkeltes arbeidskapasitet og funksjonalitet enn blant yngre (40-45 år) arbeidstakere. Forskning innen området «Healthy aging at work and beyond», presentert av professor Clas-Håkon Nygård ved universitetet i Tampere, Finland på konferansen har kommet frem til at dette henger sammen med følgende faktorer:
Mennesker og arbeidstakerer som opplever mestring og engasjement har økt sannsynlighet for å opprettholde et høyere funksjonsnivå også når de blir eldre. Dette skyldes opplevelsen av å kunne yte sitt beste, dermed bidra til gode resultater på ulike arenaer. Effekten av å investere i en ergonomisk kartlegging av arbeidsplassen er at den enkelte yter mer optimalt, og produktiviteten i virksomheten opprettholdes og / eller utvikles.
Forskning viser at effekten av en slik optimalisering av arbeidsmiljøet styrker bedriftsøkonomien, og medfører en samfunnsøkonomisk gevinst gjennom en bedre folkehelse.
Produktiviteten øker med grunnlag i økt kunnskap om og utnyttelse av fysisk, kognitiv og organisatorisk ergonomi. Professor Jan Dul ved Rotterdam School of Management, Erasmus Universitetet, Nederland oppfordrer alle som er opptatt av ergonomi til å delta på arenaer hvor en diskuterer faktorer som påvirker ledelse og arbeidsmiljø. Det er behov for å øke kunnskapen om hvorfor ergonomi er nødvendig, og bidrar konstruktivt med hensyn til målsetninger samt resultatkrav i virksomheten eller organisasjonen.
Ledere som er opptatt av å utvikle helsefremmende arbeidsplasser, med grunnlag i blant annet en ergonomisk kartlegging for både yngre og eldre arbeidstakere, vil bidra til en mer optimal ressursutnyttelse og måloppnåelse totalt sett. Videre er de på jevnlig søken etter å bidra til å øke opplevelsen av mening både for den enkelte og virksomheten - det er er en sentral faktor i et helsefremmende lederskap.
Statera Norge - din samarbeidspartner ved utviklingen av en frisk og fremgangsrik organisasjon.
Les mer om våre helsefremmende tjenester eller KONTAKT OSS for en uforpliktende samtale.